Grzyby lubią towarzystwo marchewki, dlatego tak razem świetnie smakują :)
Do tego duetu dodano krążki cebuli pięknie zeszklonej - mmm... pycha! I aromatyczny czosnek :))
Całość świetnie razem się prezentuje i dobrze smakuje.
Takie grzybki w kolorowym towarzystwie kusząco prezentują się na każdym stole!Są ciekawym urozmaiceniem każdego dania obiadowego :) Dlatego warto skusić się na kilka takich słoiczków, zwłaszcza, że pracy przy nich jest bardzo mało! Czytaj więcej
Powodzenia i smacznego :)
Grzyby oczyścić i opłukać. Wodę wlać do garnka i zagotować. Dodać szczyptę soli, ocet i razem wymieszać. Następnie przełożyć grzyby i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Wyłożyć na cedzak i przelać zimną wodą.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krążki. Do rondla przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, zmiażdżyć i razem z grzybami przełożyć do cebuli.
Do garnka wlać wodę. Dodać olej, cukier i sól. Całość razem wymieszać i zagotować. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do zalewy, wymieszać i razem zagotować. Zdjąć z ognia, przełożyć grzyby z cebulą i razem wymieszać.
Do czystych i suchych słoików, wcześniej wyparzonych wrzucić przyprawy. Do każdego słoika wrzucić po 1 listku laurowym, 3 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek czarnego pieprzu. Następnie przełożyć grzyby z marchewką i na koniec delikatnie ucisnąć, aby grzyby były przykryte sosem.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut, od zagotowania się na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 500 ml.
Smacznego.