Ogórki umyć i pokroić w około 2-3 cm kawałki (mega grube plastry). Przełożyć do miski, wsypać sól, wymieszać i odstawić na około 12 godzin (można zasypać je solą na noc, a rano kończyć sałatkę).
Na drugi dzień ogórki wymieszać, oddzielić od słonej wody i przełożyć do miski.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do ogórków. Dodać gorczycę, kolorowy pieprz w ziarenkach, ziarenka ziela angielskiego i razem wymieszać.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, chili i słodką paprykę w proszku. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na około 90 minut (w tym czasie kilka razy wymieszać).
Duży liść chrzanu opłukać, osuszyć i podzielić na trzy części. Na dno każdego wyparzonego wcześniej słoika położyć kawałek liścia chrzanu i po jednym listku laurowym. Następnie przełożyć sałatkę wraz z zalewą. Na koniec do słoika na górę sałatki wlać po 2 łyżki oleju i położyć listek zielonej pietruszki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut.
Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.