Grzybki w zalewie - warto uchwycić ich smak na zimę! A najlepiej chyba w słoikach, bo szybciej z nich można skorzystać;)
Najlepiej użyć tutaj małych grzybków ewentualnie średniej wielkości. Dobrze jest też przy każdym grzybku odkroić około 3/4 nóżki - bo potem w słoikach tak zgrabnie i apetycznie wyglądają :) Czytaj więcej
Takie grzybki z zalewy można wykorzystać jako przekąskę na stół - idealne na każde przyjęcia, urodzinki, Sylwestra, Święta :) Są świetne też na kanapki, jako dodatek do drugiego dania, do sałatek, do sosu na zimno - np. tatarskiego - pyszności!
Warto się skusić na kilka słoiczków - smacznego!
Grzyby leśne oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krążki. Sparzyć i ostudzić.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do czystego i wyparzonego wcześniej słoika przełożyć cebulę. Dodać gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Następnie przełożyć grzyby i zalać zalewą octową.
Słoik z grzybami szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 1 słoik 650 ml.
Smacznego.