To fajna propozycja ogórkowo-paprykowa z dodatkiem cebuli na zimowy stół ;)
Te ogórki z papryką są dosyć łatwe do wykonania. Szybko się je robi, tylko trzeba odczekać te 2 godzinki, aż się warzywa wykąpią w solance ;)
Tutaj przygotowując zalewę octową warto odmierzać sobie niepełną szklankę każdego składnika, bo trochę tej zalewy nam zostanie, ja to już wiem - więc Wam piszę, bo szkoda trochę wyrzucać tych produktów zalewy ;) Czytaj więcej
Takie ogórki z papryką i cebulą są idealnym dodatkiem do drugiego dania, do grilla, i jako przekąska - mniam!
Powodzenia i smacznego schrupania :)
Ogórki wyszorować szczotką i opłukać. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w grubsze paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w grubsze piórka.
Do dużej miski przełożyć ogórki, czerwoną paprykę i cebulę. Zalać zimną wodą i wsypać sól. Całość razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny, a następnie wyciągnąć z zalewy i osączyć.
Do suchych, a wcześniej wyparzonych dużych słoików włożyć przyprawy - do każdego słoika po 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka kolorowego pieprzu, 1 listek laurowy i 1 gałązką kopru. Następnie przełożyć ogórki, czerwoną paprykę i cebulę.
Do garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Całość razem wymieszać i zagotować. Lekko ostudzoną zalewą octową zalać warzywa. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.