Przepisy Extra

Biszkopt z lekką jogurtowo-ananasową masą

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki owsianej
1 1/2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
5 łyżek soku z ananasa (z puszki)
Masa galaretkowa:
2 galaretki truskawkowe
Masa jogurtowo-ananasowa:
60 dag jogurtu naturalnego
1 puszka ananasa
2 galaretki cytrynowe
Polewa czekoladowa z żelatyną:
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
szczypta cynamonu
1 łyżka żelatyny
5 łyżek wody
Do dekoracji:
3 łyżki sezamu

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką owsianą, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa i wyłożyć tężejącą galaretkę truskawkową.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Plasterki ananasa wyjąć z puszki, osączyć z soku i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć jogurt naturalny, wlać galaretkę cytrynową, razem zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki. Do tężejącej masy jogurtowej dodać ananasa, wymieszać łyżką i wyłożyć na galaretkę truskawkową. Włożyć do lodówki do stężenia.

Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Dodać szczyptę cynamonu i razem wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Na koniec wlać do masy czekoladowej i razem wymieszać. Tężejącą polewą polać ciasto i udekorować sezamem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2019-09-17 09:34:21]
Bardzo smaczne polecam
Teresa [2019-09-08 10:02:27]
Jeśli wszystko będzie zrobione zgodnie z przepisem, to żadna masa się nie rozleje, a ciasto po dobrym schłodzeniu będzie się dobrze kroiło:) Tak, masa jogurtowa też będzie się dobrze trzymać, tylko trzeba przygotować - rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 250 ml (nic więcej). Powodzenia :)
Dorota [2013-10-16 20:06:52]
czy te masy nie rozpływaja się czy można je śmiało kroić czy te 2 galaretki starczą do masy jogurtowej czy nie trzeba dodawać żelatyny?
katarzyna [2013-05-08 19:37:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.