Przepyszne, słodkie, miękkie i pięknie pachnące ciasto z galaretką, którą kochają dzieciaki :)
Na zachętę napisze Wam, że jest one proste i dosyć szybkie w przygotowaniu.
Ma ono piękne kolorowe i kuszące warstwy. Jest w nim jasny, puszysty biszkopt z cytrynową nutką, aromatyczna budyniowa masa, warstwa herbatników, pyszna, waniliowa śmietanka i słodko-orzeźwiająca galaretka o pięknym czerwonym kolorze. Całość prezentuje się super! Czytaj więcej
Ciasto to bardzo lubią dzieci, przypomina im to "Misia Lubisia", bo te misie też są biszkoptowe i zawierają słodki, mięciutki dodatek ;)
Dla dziewczynek może być wersja taka jak w przepisie - z czerwonymi galaretkami, a dla chłopaków - z niebieskimi :)
Zachęcam do wypieku na Mikołaja, na Dzień Dziecka, na Kinder bale!
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier, masło i razem zagotować. Pozostałe mleko przelać do miski, dodać do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość razem zmiksować mikserem i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, chwilkę pogotować na małym ogniu i zdjąć z ognia. Do gorącej masy wsypać galaretkę wiśniową i dokładnie razem rozmieszać.
Ostudzony biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wcześniej sok z cytryny należy wymieszać z wodą), na niego wyłożyć gorącą budyniową masę i na niej rozłożyć herbatniki. Zostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym, na koniec wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatnikach i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Galaretę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do zimniej galaretki dodać sok z cytryny i wymieszać. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.
Smacznego.