Przepisy Extra

Bajeczne ciasto z galaretką

Przepyszne, słodkie, miękkie i pięknie pachnące ciasto z galaretką, którą kochają dzieciaki :)

Na zachętę napisze Wam, że jest one proste i dosyć szybkie w przygotowaniu.

Ma ono piękne kolorowe i kuszące warstwy. Jest w nim jasny, puszysty biszkopt z cytrynową nutką, aromatyczna budyniowa masa, warstwa herbatników, pyszna, waniliowa śmietanka i słodko-orzeźwiająca galaretka o pięknym czerwonym kolorze. Całość prezentuje się super! Czytaj więcej

Ciasto to bardzo lubią dzieci, przypomina im to "Misia Lubisia", bo te misie też są biszkoptowe i zawierają słodki, mięciutki dodatek ;)

Dla dziewczynek może być wersja taka jak w przepisie - z czerwonymi galaretkami, a dla chłopaków - z niebieskimi :)

Zachęcam do wypieku na Mikołaja, na Dzień Dziecka, na Kinder bale!

Życzę udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
sól
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
Masa budyniowa z galaretką:
750 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
ok. 10 dag herbatników
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
Do dekoracji:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier, masło i razem zagotować. Pozostałe mleko przelać do miski, dodać do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość razem zmiksować mikserem i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, chwilkę pogotować na małym ogniu i zdjąć z ognia. Do gorącej masy wsypać galaretkę wiśniową i dokładnie razem rozmieszać.

Ostudzony biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wcześniej sok z cytryny należy wymieszać z wodą), na niego wyłożyć gorącą budyniową masę i na niej rozłożyć herbatniki. Zostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym, na koniec wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatnikach i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do zimniej galaretki dodać sok z cytryny i wymieszać. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Pyszne jest to ciasto. Warto dodać do galaretki zawsze owoce, ja dodaje truskawki albo maliny - dzieci uwielbiają :)
Zosia30 [2021-11-11 20:24:57]
Ooo... to cieszę się bardzo! Serdecznie pozdrawiam i kolejnych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2018-01-24 11:54:46]
Przepyszne ciasta -niektóre z nich juz piekłam!!!
Teresa Kołodziejska [2018-01-23 22:23:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.