Przepisy Extra

Biszkopt z wiśniami, malinami i śmietanką

Biszkopt z wiśniami, malinami i śmietanką

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
sól
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
4 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
1 ½ łyżki soku z cytryny
Galaretka z owocami:
800 ml wody
2 galaretki malinowe
3 łyżki cukru (niekoniecznie)
2 łyżki żelatyny
25 dag wiśni (bez pestek)
25 dag malin
Masa śmietankowa z jogurtem:
500 ml śmietanki 30%
400 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Do dekoracji:
5 dag płatków migdałów
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
ok. 3 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
ok. 2 łyżki śmietanki 36%

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać olej, mąkę pszenną wymieszaną z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia. Całość razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 175 °C. Biszkopt ostudzić i nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z sokiem z cytryny).

Wodę zagotować, a następnie wsypać do niej galaretki malinowe, cukier i żelatynę. Całość dokładnie rozmieszać i ostudzić, a następnie przełożyć owoce (mogą być mrożone). Tężejącą galaretkę z owocami rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać jogurt naturalny, letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć ma galaretkę z owocami i posypać płatkami migdałów (wcześniej należy je uprażyć na suchej patelni i ostudzić). Ciasto schłodzić w lodówce.

Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Dodać wodę, śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową, lekko ostudzoną polewą czekoladową polać ciasto w tzw. esy - floresy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.