Przepisy Extra

Jabłecznik na zimno

Składniki:

Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1 galaretka agrestowa
½ kostki margaryny Palma
1 jajko
Ponadto:
okrągłe biszkopty (ok. 20 dag)
1 galaretka pomarańczowa

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.

Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły.

Smacznego.

Dodane przez kate_76 w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Jezeli jajko jest z dobrego źródła nie nalezy się bać dodawać, podnosi wartość odzywczą. Ja mniej więcej co drugi, trzeci dzień zjadam a raczej wypijam jako surowe na czczo bo to bardzo zdrowo. tylko broń Boże nie ze sklepu. Zlewam jajko tylko wrzatkiem przez 3 sek. Potem robię dwie dziurki malutkie. Z jednej i drugiej odrobinę soli i chlup :P, pociągasz ustami i jako w żołądku, ktory bardzo Ci za nie podziękuje. :) A margarynę zastapiłam masłem i dodałam jeszcze do ciepłych jabłek po zmiksowaniu nie było grudek. Nie dawałm cukru pudru do jabłek.
Ewa [2016-09-12 20:52:33]
Hej ja zrobię dzisiaj to ciasto ale nie będę dawać margaryny tylko dam dwie garaleki
Helena [2016-09-10 16:08:51]
Ciasto nawet dobre w smaku ale uważam ze jest zbyt sztywne i jak by dodać 2 łyzki żelatyny a nie 4 to było by super pozdrawiam:}
Małgosia [2010-09-18 12:10:09]
ciasto wysmienite , za kazdym razem wychodzi , robie go prkatycznie raz w miesiacu i kazdy jest zachwycony ,moj maz uwielbia :)
sylwia [2009-11-18 16:03:42]
dostalam ten przepis dawno temu od babci, ale ja mieszam starte jablka tylko z cukrem i maslem, nie przysmazam jablek i nie dodaje ani jajka ani zelatyny do masy i tez sie calosc trzyma, jablka mozna skropic sokiem z cytryny , zeby nie ciemnialy
justmat [2009-05-07 13:28:31]
zrobiłam to ciasto ale nie wyglada zbyt apetycznie to pewnie ta margaryna no ale nic moze następnym razem wyjdzie lepiej.
ewelina Londyn [2008-05-01 13:24:23]
Hmm...Robilam ciacho bez jaka.Dalam 2 galaretki i pol margaryny dosypujac cynamonu pychaaaaaa.
Poszenka krolowa zsypu [2008-04-30 00:18:22]
niestety mi nie wyszlo nawet nie potrafie powiedziec co bylo nie tak bo chyba wszystko
Niuna [2008-02-18 21:49:07]
ciasto bardzo nam smakowało :) bez margaryny tez jest dobre :) pozdrawiamy ;)
Zosia&Julia [2008-01-15 14:03:06]
ja to ciasto robilam zawsze bez dodawania masla i tez jest pyszne
berbla [2007-12-06 12:31:32]
ciasto pyszne bardzo mi smakowalq gosia
gosia koszalin [2007-11-22 20:15:35]
a ja mysle ze powinnismy uszanowac pomyslowosc i hceci kulinarne naszej kucharki i zjesc ze smakiem kawalek ciasta, bo przeciez pozadne ciasto powinno sycic juz po pierwszym kawalku a nie po calej blaszce. smacznego
sewa belgia [2007-11-20 15:19:34]
Myślę, że można tak zrobić - to nawet bardzo fajny pomysł. Masa na pewno wyjdzie wtedy gładka i nie będzie widać tych "plamek" margaryny. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-11-17 20:08:56]
dorotko mysle ze mozna Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dododac cukier,kostke margaryny 4 lyzki zelatyny i galaretke iwszystko podmazyc na malym ogniu az sie wszystko polaczy i tezejace jablka wylac na te biszkopty co ty na to doroko?
smakosz [2007-11-17 18:53:01]
Jajko jest składnikiem sklejającym, ale można spróbować dodać 2 galaretki zamiast jajka.
Dorota [2007-11-07 14:20:05]
a to jajo to po co tam? i to jeszcze surowe... boje sie surowych jaj... poza tym całe jajo chyba nie dodaje smaku jabłkom?
kasia [2007-11-07 14:11:38]
Tak, jajko jest surowe - można go więc utrzeć na parze lub sparzyć skorupkę.
Dorota [2007-11-06 23:59:16]
Ja myślę, że ta dodatkowa galaretka to dobry pomysł - spróbuję tak zrobić następnym razem. Dzięki ;)
Dorota [2007-11-06 19:09:33]
Popieram Dorotę. Ta margaryna nie daje temu ciastu ani uroku ani zapewne smaku. Może kate 76 zamiast margaryny jeszcze jedną galaretkę. Jak myślisz?
Zośka [2007-11-06 18:09:35]
Pytanie: czy to jajko jest surowe, czy tez moje nalezy je najpierw utrzec na parze? Jestem troche sceptyczna jesli chodzi o jedzenie surowych jajek (salmonelle i inne paskudztwa). Moja mama robila podobne ciacho, potarte jabluszka ale do tego krem z budyniu, masla i cukru.
Kitka [2007-11-06 17:46:50]
Niestety nie da się margaryny czy masła zmiksować z jabłkami na jednolitą gładką masę. Podobny problem jest z bananami. Taki urok jest tych mas. Myślę, że można sprobować zrobić to ciasto bez margaryny. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-11-06 14:58:56]
Te białe plamki w masie jabłkowej to pewnie surowa margaryna? :( Jakoś niezbyt apetycznie to wygląda. Chyba sobie daruję to ciasto.
Kasia [2007-11-06 14:50:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.