Przepisy Extra

Jabłecznik na zimno z gruszkową nutą

Składniki:

Masa jabłkowa:
80 dag jabłek (waga po obraniu)
20 dag gruszek (waga po obraniu)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
ok. 20 dag kakaowych herbatników
1 galaretka agrestowa

Sposób wykonania:

Jabłka i gruszki obrać ze skórki, z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie dodać sok z cytryny i cynamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę cytrynową wlać do ostudzonej masy jabłkowej i razem wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejącą masę jabłkową, a na niej rozłożyć kolejną warstwę kakaowych herbatników.

Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, na koniec dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego i tężejącą galaretkę cytrynową. Całość razem zmiksować, wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na masę śmietankową i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.