Jabłka i gruszki obrać ze skórki, z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie dodać sok z cytryny i cynamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę cytrynową wlać do ostudzonej masy jabłkowej i razem wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejącą masę jabłkową, a na niej rozłożyć kolejną warstwę kakaowych herbatników.
Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, na koniec dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego i tężejącą galaretkę cytrynową. Całość razem zmiksować, wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na masę śmietankową i schłodzić w lodówce.
Smacznego.