Przepisy Extra

Jajka w sosie czosnkowym z serem Feta

Składniki:

9 jajek
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól (himalajska)
pieprz czarny
3 dag żółtego sera
½ pęczka szczypiorku

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać. Przekroić na połowę i ułożyć na talerzu.

Ser Feta pokruszyć i przełożyć do miski. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski z serem. Dodać śmietanę, majonez, szczyptę soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem zmiksować blenderem na gładką i puszystą masę. Gotowy sos wyłożyć na jajka.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim jajka. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i rozsypać na żółtym serze. Udekorować natką zielonej pietruszki.

Schłodzić w lodówce, a następnie podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.