Przedstawiam Wam wesołe kurczaki :) Są one piękną i kolorową ozdobą wielkanocnego stołu :)
Są małe, zgrabne, trochę nieśmiało wyglądają ze skorupki, no bo... trochę się nas obawiają... ;)
Idealne są na świąteczne śniadanie lub kolację. Fajnie i ciekawie prezentują się wśród wielkanocnych sałatek.
To niezwykła odmiana zwykłych jajek i fajny pomysł na wielkanocne jajka :)
Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnie dużo czasu, są łatwe, tanie i błyskawiczne do zrobienia. I co ważne zawsze wychodzą super! Czytaj więcej
Do żółtek dodałam majonezu, aby masa dała się ładnie uformować, ale śmiało można go zastąpić jogurtem, musztardą, serkiem bądź chrzanem - wybór mamy duży - to zależy co lubimy ;)
Jajeczne kurczaki cieszą się dużym zainteresowaniem wśród wszystkich domowników i gości - i tych małych i tych dużych ;) Najlepiej zrobić ich dużo, bo każdy chciałby spróbować takiego zabawnie wyglądającego kurczaka :) Gdy tylko je zauważymy na naszej buzi pojawia się uśmiech :)
Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!
Jajka ugotować na twardo w wodzie z dużą ilością soli, aby ładnie się obierały, a gotować przez około 8 minut, aby żółtka nie były za ciemne. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.
Z każdego jajka odciąć czapeczkę z białka (1/3 część jajka), a następnie wyciągnąć żółtka. Przełożyć je do miseczki i pognieść widelcem. Dodać majonez, szczyptę kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać łyżką na gładką masę i przełożyć łyżeczką do szprycy.
Liście zielonej sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzyku. Puste większe części białek ułożyć na liściach sałaty, szprycą napełnić puste białka i przykryć odciętą czapeczką. Każdemu kurczakowi z ziarenek czarnego pieprzu zrobić oczy, a plasterek marchewki pokroić w małe trójkąty i zrobić z nich dziobek kurczakom.
Gotowy talerz z kurczakami podać na Wielkanocny stół (można je wcześniej schłodzić w lodówce).
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.