Możliwości wykorzystania jajek do przygotowania różnych potraw są praktycznie nieograniczone. Jajka mogą występować w przepisach kulinarnych w całości np. klops z jajkiem lub w kawałkach, pokrojone lub potarte najczęściej stanowią składnik sałatek lub past.
Jajka są też często samodzielnym daniem, najczęściej są to jajka faszerowane. Farsz może być warzywny, mięsny, rybny, praktycznie do jajek pasuje wiele produktów spożywczych.
Jajka faszerowane szczypiorkiem to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis kulinarny. Smaczny farsz wykonany jest z żółtka jajka gotowanego na twardo, rozdrobniony na tarce i połączony z drobno posiekanym szczypiorkiem. Majonez lub jogurt naturalny stanowi spoiwo farszu. Aby uzyskać niepowtarzalny smak, należy przyprawić go ziołami, dodać sól i pieprz, który można zastąpić czarnuszką, która nie powoduje zakwaszenia farszu. Czytaj więcej
W wersji z jogurtem naturalnym jajka można spożywać w czasie stosowania diecie wysokobiałkowej.
Po odpowiednim udekorowaniu i podaniu ta smaczna przystawka stanowić będzie wiosenną ozdobę stołu np. w czasie Świąt Wielkanocnych.
Smacznego jajka!
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić (trochę odłożyć do dekoracji).
Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do miseczki. Dodać szczypiorek, majonez i szczyptę ziół prowansalskich. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać.
Liście sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gotowym farszem szczypiorkowym napełniać połówki jajek i układać na liściach sałaty. Udekorować szczypiorkiem i rzeżuchą. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Jeśli majonez zastąpimy jogurtem naturalnym, przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.