Przepisy Extra

Szpinak z Fetą w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim to fajny pomysł na smaczną i sycącą przekąskę :)

Do szpinaku dodałam ser Feta, czosnek i przyprawy - te dodatki nadały mu charakteru i całość smakuje świetnie. Do tego jeszcze żółty serek, który fajnie połączył zielony farsz z chrupiącym ciastem francuskim.

Szpinak z Fetą w cieście francuskim

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
45 dag szpinaku (mrożonego)
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
3 ząbki czosnku
lubczyk (suszony)
zielona pietruszka (suszona)
majeranek
sól
pieprz czarny
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aby woda odparowała. Ser Feta pokruszyć i przełożyć do szpinaku. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i zmiażdżyć widelcem, aby puścił sok. Przełożyć do szpinaku, razem wymieszać i zdjąć z ognia.

Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki, majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać.

Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania i rozwinąć. Na nim rozłożyć ostudzoną masę szpinakową. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i rozsypać na zielonej masie. Roladę zwinąć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Ostrożnie przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Z podanych składników wyszło około 17 ślimaczków ze szpinakiem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.