Szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aby woda odparowała. Ser Feta pokruszyć i przełożyć do szpinaku. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i zmiażdżyć widelcem, aby puścił sok. Przełożyć do szpinaku, razem wymieszać i zdjąć z ognia.
Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki, majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać.
Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania i rozwinąć. Na nim rozłożyć ostudzoną masę szpinakową. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i rozsypać na zielonej masie. Roladę zwinąć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Ostrożnie przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Z podanych składników wyszło około 17 ślimaczków ze szpinakiem.
Smacznego.