Błyskawiczne, tanie i bardzo smaczne danie jajeczne. Wiadomo, przepisów na faszerowane jajka jest bardzo dużo...my przedstawiamy serową wersję :)
Gotujemy jajka, studzimy, obieramy, przekrawamy... i do żółtek dodajemy ser Feta, śmietanę oraz aromatyczne przyprawy: gałkę muszkatołową i pieprz ziołowy. Tak przygotowane jajeczka wykładamy na talerz wyłożony liśćmi zielonej sałaty. Dodatkowo jajka ozdabiamy cząstkami pomidorów, a całość posypujemy bardzo zdrową rzeżuchą :)
To fajny pomysł na coś innego na śniadanie lub kolację. Takie jajeczka świetnie sprawdzają na różnych imprezach domowych (urodziny, imieniny, chrzciny, roczek, Andrzejki, Sylwester). Czytaj więcej
Takie jajka to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. A właśnie te faszerowane cieszą się powodzeniem i dlatego błyskawicznie znikają ze stołu ;) Te faszerowane serem Feta są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednym... ;) Śmiało można je podać na wielkanocne śniadanie :)
Smacznego jajka!
Jajka włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować od momentu zagotowania 8 minut. Następnie zalać zimną wodą, ostudzić, obrać i opłukać.
Jajka przekroić na połowę i wyciągnąć z nich żółtka. Do miseczki przełożyć ser Feta i żółtka. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do szprycy.
Na dużym talerzu rozłożyć opłukane i osuszone liście zielonej sałaty. Rozłożyć połówki białek i za pomocą szprycy napełnić masą jajka.
Pomidora opłukać, osuszyć i pokroić ostrym nożem na osiem części. Cząstki pomidora ułożyć między jajkami. Całość posypać rzeżuchą.
Tak przygotowany talerz z faszerowanymi jajkami podać na wielkanocny stół.
Smacznego jajka!