Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Łososia pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Do miseczki przełożyć żółtko i łososia. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.
Liście zielonej sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gotowym farszem napełniać połówki jajek i układać na liściach sałaty. Gotowe jajka posypać słodką papryką w proszku. Kiszony ogórek i paprykę pokroić w paski. Talerz z jajkami udekorować kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i gałązkami świeżego koperku. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Jeśli nie dodamy majonezu, tylko sam jogurt naturalny, przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.