Przepisy Extra

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

5 jajek
5 dag wędzonego łososia
sok z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
Ponadto:
3-4 liście zielonej sałaty
1 kiszony ogórek
½ czerwonej papryki
koperek

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Łososia pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Do miseczki przełożyć żółtko i łososia. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

Liście zielonej sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gotowym farszem napełniać połówki jajek i układać na liściach sałaty. Gotowe jajka posypać słodką papryką w proszku. Kiszony ogórek i paprykę pokroić w paski. Talerz z jajkami udekorować kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i gałązkami świeżego koperku. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Jeśli nie dodamy majonezu, tylko sam jogurt naturalny, przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak łosoś ma być wędzony (dziękuję, dopiszę). Pozdrawiam :)
Dorota [2011-08-01 11:16:23]
Dziękuję :) Widziałam takie foremki i myślę, że świetnie by się tutaj też sprawdziły. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-26 11:49:44]
Cieszę się, że smakowały. Gorąco pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-12 10:48:50]
Polecam - wysmienite, szybkie i inne, dzieki za przepisik,pozdrawiam
Kathy [2011-04-28 20:55:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.