Przepisy Extra

Jajka z pieczarkami w cieście francuskim

Składniki:

Farsz pieczarkowy:
1 cebula (ok. 15 dag)
ok. 50 dag pieczarek
1 jajko
natka pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
6 jajek
1 opakowanie ciasta francuskiego (np. Frosta 45 dag)
żółtko

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć do miękkości. Następnie ostudzić, dodać natkę pietruszki, surowe jajko, sól i pieprz do smaku.

Pozostałe jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli ciasto francuskie jest zamrożone, należy je wyciągnąć z zamrażalnika i rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Ciasto francuskie rozłożyć na stole (jeśli jest grube należy je rozwałkować, zależy z jakiego ciasta korzystamy) i pokroić na 12 części. Na każdym kwadracie ciasta francuskiego rozłożyć łyżką farsz pieczarkowy, na nim położyć połówkę jajka i skleić ciasto francuskie nad jajkiem. Wierzch każdego pakiecika posmarować rozmąconym żółtkiem. Gotowe pakieciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.

Pakieciki podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia.

Smacznego.

Dodane przez an_kubus w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wyjdzie 12 pakiecików.
Dorota [2011-10-25 10:34:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.