Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć do miękkości. Następnie ostudzić, dodać natkę pietruszki, surowe jajko, sól i pieprz do smaku.
Pozostałe jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli ciasto francuskie jest zamrożone, należy je wyciągnąć z zamrażalnika i rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Ciasto francuskie rozłożyć na stole (jeśli jest grube należy je rozwałkować, zależy z jakiego ciasta korzystamy) i pokroić na 12 części. Na każdym kwadracie ciasta francuskiego rozłożyć łyżką farsz pieczarkowy, na nim położyć połówkę jajka i skleić ciasto francuskie nad jajkiem. Wierzch każdego pakiecika posmarować rozmąconym żółtkiem. Gotowe pakieciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.
Pakieciki podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia.
Smacznego.