Przepisy Extra

Pakieciki z wędzonym łososiem w cieście francuskim

Składniki:

Farsz:
20 dag wędzonego łososia (chudego)
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 18%
kilka kropel soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)

Sposób wykonania:

Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miseczki przełożyć wędzonego łososia i czosnek. Dodać śmietanę, kilka kropel soku z cytryny i koperek. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Na 8 prostokątach ciasta francuskiego rozłożyć przygotowany farsz. Pozostałe prostokąty ciasta francuskiego lekko rozciągnąć i przykryć ciasto z farszem. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem.

Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia.

Z podanych składników wyjdzie 8 pakiecików z wędzonym łososiem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2012-11-23 21:47:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.