Przepisy Extra

Paszteciki sylwestrowe z mięsem i czarnuszką

Pyszne drożdżowe paszteciki z aromatycznym mięsnym farszem. Trochę pracy przy nich jest, ale warto się skusić! Są przepyszne i świetnie sprawdzają się na każdej imprezie, m.in. na Sylwestrze, na Andrzejkach, na urodzinach i na imieninach. Są małej wielkości - czyli zgrabne - na raz do buzi ;) Świetnie smakują podgrzane i podane z czerwonym barszczem do picia :) Udanej zabawy i smacznego!

Składniki:

Farsz mięsny:
ok. 1,20 mięsa (np. łopatki lub karczku wieprzowego)
4 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
25 dag cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
kurkuma
majeranek
1 jajko
ok. 1 szklanka bułki tartej
Zaczyn:
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
5-6 łyżek mąki pszennej
Ciasto drożdżowe:
1 ½ kg mąki pszennej
sól
20 dag masła
200 ml śmietany 18%
600 ml mleka
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo:
2 białka
czarnuszka
mak

Sposób wykonania:

Mięso opłukać, osuszyć, polać olejem, obsypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć do rondla i zrumienić na piękny złoty kolor. Cebulę obrać z łusek, opłukać, dodać do mięsa i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie podlać wodą (około 1 szklanki) i dusić pod przykryciem przez około 2 godziny na małym ogniu (jeśli woda wyparuje, należy ją niewielką ilością uzupełniać). Czosnek obrać z łusek, opłukać i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Całość zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą, czosnkiem i powstałym sosem. Do zmielonego mięsa dodać szczyptę majeranku, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kurkumy, surowe jajko i tyle bułki tartej, aby masa mięsna nie była za rzadka.

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do letniego mleka. Dodać cukier, mąkę pszenną i razem wymieszać. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu.

Do przesianej mąki pszennej dodać szczyptę soli, roztopione i ostudzone masło, śmietanę, mleko, jajko, żółtka oraz rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie ciasto drożdżowe oprószyć delikatnie mąką pszenną, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

Partię drożdżowego ciasta rozwałkować, podsypując mąką pszenną. Podzielić na paski o szerokości około 6 cm. Na środku każdego paska rozłożyć łyżeczką farsz mięsny. Paski zwinąć, skleić i następnie ostrym nożem pokroić na małe około 1,5 cm paszteciki.

Na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć paszteciki z mięsem. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch pasztecików rozmąconym białkiem i posypać czarnuszką lub makiem (dla mniej lepsze te z czarnuszką, która dodaje pasztecikom takiego charakterystycznego smaku).

Formę z pasztecikami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanych składników wyjdzie około 340 sztuk przepysznych pasztecików z mięsem na „raz do buzi”.

Paszteciki są idealne na zabawę sylwestrową, andrzejkową jak i na każde inne przyjęcie.

Uwaga! Wiem, wiem, taka ilość może odstraszać, ale paszteciki są tak pyszne, że bardzo szybko znikają - to taka fajna przekąska na każde przyjecie - warto się skusić i przekonać :)

Podawać oczywiście z czerwonym barszczem do picia.

Smacznego i udanego Sylwestra!

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.