Pyszne drożdżowe paszteciki z aromatycznym mięsnym farszem. Trochę pracy przy nich jest, ale warto się skusić! Są przepyszne i świetnie sprawdzają się na każdej imprezie, m.in. na Sylwestrze, na Andrzejkach, na urodzinach i na imieninach. Są małej wielkości - czyli zgrabne - na raz do buzi ;) Świetnie smakują podgrzane i podane z czerwonym barszczem do picia :) Udanej zabawy i smacznego!
Mięso opłukać, osuszyć, polać olejem, obsypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć do rondla i zrumienić na piękny złoty kolor. Cebulę obrać z łusek, opłukać, dodać do mięsa i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie podlać wodą (około 1 szklanki) i dusić pod przykryciem przez około 2 godziny na małym ogniu (jeśli woda wyparuje, należy ją niewielką ilością uzupełniać). Czosnek obrać z łusek, opłukać i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Całość zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą, czosnkiem i powstałym sosem. Do zmielonego mięsa dodać szczyptę majeranku, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kurkumy, surowe jajko i tyle bułki tartej, aby masa mięsna nie była za rzadka.
Drożdże rozkruszyć i przełożyć do letniego mleka. Dodać cukier, mąkę pszenną i razem wymieszać. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu.
Do przesianej mąki pszennej dodać szczyptę soli, roztopione i ostudzone masło, śmietanę, mleko, jajko, żółtka oraz rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie ciasto drożdżowe oprószyć delikatnie mąką pszenną, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
Partię drożdżowego ciasta rozwałkować, podsypując mąką pszenną. Podzielić na paski o szerokości około 6 cm. Na środku każdego paska rozłożyć łyżeczką farsz mięsny. Paski zwinąć, skleić i następnie ostrym nożem pokroić na małe około 1,5 cm paszteciki.
Na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć paszteciki z mięsem. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch pasztecików rozmąconym białkiem i posypać czarnuszką lub makiem (dla mniej lepsze te z czarnuszką, która dodaje pasztecikom takiego charakterystycznego smaku).
Formę z pasztecikami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 340 sztuk przepysznych pasztecików z mięsem na „raz do buzi”.
Paszteciki są idealne na zabawę sylwestrową, andrzejkową jak i na każde inne przyjęcie.
Uwaga! Wiem, wiem, taka ilość może odstraszać, ale paszteciki są tak pyszne, że bardzo szybko znikają - to taka fajna przekąska na każde przyjecie - warto się skusić i przekonać :)
Podawać oczywiście z czerwonym barszczem do picia.
Smacznego i udanego Sylwestra!