Szynkę i żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
Do miseczki przełożyć szynkę, żółty ser i czerwoną cebulę. Następnie dodać musztardę sarepską i razem dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Na 8 prostokątach ciasta francuskiego rozłożyć przygotowany farsz. Pozostałe prostokąty ciasta francuskiego lekko rozciągnąć i przykryć ciasto z farszem. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem.
Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia.
Z podanych składników wyjdzie 8 pakiecików z szynką i żółtym serem.
Smacznego.