To ciasto to fajny pomysł na połączenie soczystych jabłuszek i bardzo zdrowych orzechów włoskich. To po prostu świetny jesienny wypiek!
Kruche ciasto z dodatkiem zdrowej żytnej, pełnoziarnistej mąki, a na nim słodkie i soczyste jabłuszka, potem orzechy włoskie z dodatkiem aromatycznego cynamonu, fajna orzechowa beza, i na koniec jeszcze trochę startego kruchego ciasta, a po upieczeniu i najlepiej tuż przed podaniem nasze ciacho obsypujemy słodkim pudrem - mniam :)
To ciasto jest idealne na każdą okazję - i na urodziny i do zwykłej kawusi... To coś dobrego dla miłośników orzechów włoskich.
To inny pomysł na ciasto z jabłkami, bo gdy znudzi nam się już tradycyjna szarlotka, albo chcemy sobie odmienić nasze jabłeczniki, to można skorzystać właśnie z tego sprawdzonego przepisu! U nas sukces gwarantowany - wypiek udany :) Czytaj więcej
Jabłecznik uda się na pewno, a miłośnicy czekolady mogą go jeszcze oblać dużą ilością chrupiącej polewy czekoladowej... pycha! W sezonie zimowym można do polewy czekoladowej dodać mielony cynamon i goździki - to taka rozgrzewająca i świąteczna wersja ciasta. To smakowite ciasto - pełne jabłek i orzechów jest idealne na Boże Narodzenie i na Sylwestra!
Jesienią, jeśli macie dużo jabłuszek i dużo orzechów włoskich, to śmiało można się skusić na taki smakowity wypiek - smacznego :)
Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Jabłka obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, cukier i razem wymieszać. Na podpieczonym kruchym cieście rozsypać bułkę tartą, a następnie jabłka.
Orzechy włoskie pokroić na kawałki i dodać do nich cynamon. Razem wymieszać i rozsypać na owocowej masie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie (lub starte na tarce o małych oczkach), olej i mąkę ziemniaczaną. Razem zmiksować i wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.