Przepisy Extra

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

30 dag kiszonej kapusty
3 litry bulionu
15 dag marchwi
15 dag pora
5 g suszonych grzybów
2 liście laurowe
10 dag swojskiej kiełbasy
15 dag ziemniaków
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
zielona pietruszka
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w plasterki. Bulion zagotować, wrzucić do niego marchew, por, opłukane suszone grzybki i liście laurowe. Gotować około 10 minut. Następnie dodać kiszoną kapustę i gotować około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Swojską kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować osobno, odcedzić i dodać do zupy. Następnie dodać przyprawę w płynie Maggi, majeranek, pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja miałam kapustę kiszoną "własnej produkcji", więc nie była taka długa, a że kwaśna... kapuśniaki takie są ;) Ale oczywiście można ją wcześniej wypłukać i pokroić. Cieszę się, że zupka się udała i że smakowała, gratuluję i życzę smacznych obiadków :)
Dorota [2012-06-11 19:43:36]
Najszybciej bulion można zrobić z kostek rosołowych (np. drobiowej i wołowej).
Dorota [2010-04-01 11:36:46]
Czesc mam pytanie poniewaz dopiero wkraczam w swiat gotowania... niewiem z czego zrobic ten bulion, o ktorym wspomnialas w przepisie... z gory dzieki:)
Żółtodziub [2010-03-31 15:10:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.