Do garnka wlać olej i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Por (najlepiej białą część) opłukać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i jeszcze chwilkę razem smażyć.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka z cebulą i porem wlać 1 litr wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i razem zagotować. Do gotującego się wywaru przełożyć ziemniaki, marchew i pietruszkę. Razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Następnie z zupy wyciągnąć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i kilka plasterków pora. Pozostałą zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać szczyptę oregano, majeranku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Na koniec przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Gorącą zupę rozlać do bulionówek, na środek położyć kilka plasterków pora i udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.