Przepisy Extra

Zupa krem z pora

Składniki:

2 łyżki oleju
10 dag cebuli
30 dag pora (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków
5 dag marchwi
5 dag pietruszki (korzeń)
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
oregano
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól morska
pieprz kolorowy
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Do garnka wlać olej i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Por (najlepiej białą część) opłukać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i jeszcze chwilkę razem smażyć.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka z cebulą i porem wlać 1 litr wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i razem zagotować. Do gotującego się wywaru przełożyć ziemniaki, marchew i pietruszkę. Razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Następnie z zupy wyciągnąć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i kilka plasterków pora. Pozostałą zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać szczyptę oregano, majeranku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Na koniec przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Gorącą zupę rozlać do bulionówek, na środek położyć kilka plasterków pora i udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.