Białą fasolę Jaś opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić i wrzucić do około 1 ½ litra gorącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Czerwone buraki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa razem z cebulą wrzucić do gorącego bulionu (około 1 ½ litra). I gotować na średnim ogniu do miękkości.
Do dużego garnka z ugotowanymi warzywami przelać bulion z ugotowaną fasolą, dodać pomidory z puszki, obrany i zmiażdżony czosnek. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Dodać szczyptę majeranku i koperku. Na koniec wlać zakwas buraczany (najlepiej własnej produkcji, bądź można też dodać sok z cytryny lub ½ opakowania czerwonego barszczu z torebki).
Smacznego.