Przepisy Extra

Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną

Składniki:

2 litry bulionu
40 dag młodej kapusty
30 dag ziemniaków
5 dag marchwi
5 dag selera
3 dag pora
2 liście laurowe
kilka gałązek lubczyku
garść młodych pokrzyw
1/2 szklanki śmietany 12%
sos sojowych
majeranek
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki

Sposób wykonania:

Młodą kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki, marchew i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Lubczyk opłukać i pokroić.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie dodać kapustę, ziemniaki, marchew, seler, por, liście laurowe i lubczyk. Wszystko razem wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Listki pokrzyw opłukać, pokroić i dodać do zupy na 1 minutę przed końcem gotowania (pokrzywy najlepiej kroić w jednorazowych rękawiczkach).

Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, kilka kropli sosu sojowego oraz szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Gorącą zupę rozlać do talerzy i udekorować natką zielonej pietruszki. Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.