Młodą kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki, marchew i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Lubczyk opłukać i pokroić.
Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie dodać kapustę, ziemniaki, marchew, seler, por, liście laurowe i lubczyk. Wszystko razem wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Listki pokrzyw opłukać, pokroić i dodać do zupy na 1 minutę przed końcem gotowania (pokrzywy najlepiej kroić w jednorazowych rękawiczkach).
Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, kilka kropli sosu sojowego oraz szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Gorącą zupę rozlać do talerzy i udekorować natką zielonej pietruszki. Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.