Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i opłukane suszone grzybki. Całość wymieszać i zagotować. Kalafiora opłukać i podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody dodać kalafiora i ziemniaki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Por opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć por i zeszklić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do pora i jeszcze chwilę razem smażyć. Przełożyć do zupy, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, z zupy wyjąć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca oraz grzybki. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę blenderem. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i kilka kropli sosu sojowego. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Razowy chleb pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć na patelnię teflonową i zrumienić bez dodatku tłuszczu.
Gotową zupę krem przelać do bulionówek i dodać grzanki. Wierzch zupki posypać szczyptą majeranku i udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.