Suszone grzyby opłukać, zalać ½ litra wody i zostawić na noc. Następnie wyjąć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone suszone grzybki, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu.
Do garnka wlać 2 litry wody oraz wodę, w której moczyły się grzyby. Dodać opłukane kości ze schabu i zagotować. Liście lubczyku opłukać, pokroić i dodać do garnka. Ziemniaki, marchew i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z całą zawartością patelni przełożyć do gotującej się wody.
Kaszę jęczmienną opłukać i przełożyć do garnka. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kaszy i warzyw.
Na koniec dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.