Przepisy Extra

Krupnik z suszonymi grzybami

Składniki:

kilka liści lubczyku
2,5 dag suszonych grzybów
10 dag cebuli
1 łyżka masła
25 dag kości ze schabu
40 dag ziemniaków
10 dag marchwi
5 dag selera
10 dag kaszy jęczmiennej (pęczak)
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać ½ litra wody i zostawić na noc. Następnie wyjąć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone suszone grzybki, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu.

Do garnka wlać 2 litry wody oraz wodę, w której moczyły się grzyby. Dodać opłukane kości ze schabu i zagotować. Liście lubczyku opłukać, pokroić i dodać do garnka. Ziemniaki, marchew i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z całą zawartością patelni przełożyć do gotującej się wody.

Kaszę jęczmienną opłukać i przełożyć do garnka. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kaszy i warzyw.

Na koniec dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Krupnik
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.