Jest to jabłecznik pieczony na kruchym, kokosowym cieście bazującym tylko i wyłącznie na kokosowej mące, która ma łagodny smak i lekką konsystencję. Charakteryzuje ją też śnieżno-biały kolor i dlatego ciasto wychodzi jasne, ale za to smaczniejsze, bo ta mąka poprawia jego smak.
Warto wiedzieć, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu (a to jest istotna informacja dla osób nietolerujących glutenu), ma wysoką zawartość błonnika, mało węglowodanów i niski indeks IG (przez co zalecana jest diabetykom) , ale za to więcej tłuszczu (w porównaniu z mąką pszenną, ale mimo to zalecana jest też osobom będącym na diecie odchudzającej).
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, powinny unikać jej osobom będące na diecie lekkostrawnej.
W porównaniu z innymi mąkami, mąka kokosowa jest bardziej chłonna (dzięki błonnikowi) i dlatego potrzebuje więcej tłuszczu, wody lub mleka. Czytaj więcej
Dobrze jest mieszać ją z innymi rodzajami mąki, gdyż nada ona naszym daniom fajnego, kokosowego posmaku :) Ale też wzbogaci naszą dietę w błonnik bez wprowadzania drastycznych zmian w dotychczasowej diecie.
No to może tyle o tej zdrowej mące... ;) I wracamy do naszego jabłecznika...
Na kokosowym spodzie rozkładamy dużą ilość pysznej jabłkowej masy, a na górze ciasta rozkładamy słodką i aromatyczną kokosową bezę i całość do piekarnika!
Po ostudzeniu ciacho można polać jeszcze polewą czekoladową tworząc tzw. esy-floresy, ale nie jest to konieczne. Baz polewy też dobrze smakuje i do tego mniej kaloryczne :)
Ten jabłecznik jest prosty i dosyć szybki w wykonaniu (masę jabłkową można sobie przygotować dzień wcześniej).
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (taką ilość to najlepiej mechanicznie). Przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu wymieszać, aby jabłka się nie przypaliły. Do miseczki wsypać kisiel wiśniowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, wlać wodę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do garnka z jabłkami (jak już masa jabłkowa będzie gęsta), dokładnie razem wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Do miski wsypać mąkę kokosową, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, wodę i olej kokosowy. Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto, a następnie rozsypać je (bo wyjdzie sypkie) na tradycyjną przyprostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i ucisnąć ręką. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Następnie dodać wiórki koksowe, mąkę ziemniaczaną i olej kokosowy. Wszystko razem zmiksować i wyłożyć na masę jabłkową.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.