To proste, miękkie i wilgotne ciasto jabłkowe z powidłami śliwkowymi i kokosową bezą.
Jest bardzo łatwe do zrobienia, dosyć szybkie, a w smaku przepyszne. Jest wilgotne i słodkie :)
Smakuje wszystkim, nawet dzieciom, które wolą inny rodzaj ciast (najczęściej ze śmietanką i kolorową galaretką), a tym razem zajadały się tym ciastem - wyszło tak pyszne, że cała blaszka "zniknęła" w jeden dzień :)
To ciasto nadaje się na każdą okazję, bo i do zwykłej niedzielnej kawusi, na urodzinowy stół, ale też na świątecznym sole prezentuje się okazale. Ma bardzo ciekawą nazwę - pleśniak :) Czytaj więcej
Jeśli znudzi Wam się już tradycyjna szarlotka, a macie dużo jabłuszek i... a mało pomysłów na ciasta, to ja Wam polecam właśnie takiego pleśniaka! Bo jest to rewelacyjne ciasto, ma same plusy i zawsze się udaje :)
Udanego wypieki i smacznego!
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i sok z cytryny. Razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto, a następnie podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao do ciast i ponownie razem zagnieść. Z każdej części ciasta zrobić kulę, wszystkie włożyć do lodówki i schłodzić.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać zmielone orzechy włoskie, bułkę tartą, cynamon i razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się biała i szklista. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać.
Całą jedną jasną kulę i połowę drugiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć powidła śliwkowe, a na nie zetrzeć kulkę kakaowego kruchego ciasta. Następnie wyłożyć masę jabłkową, potem bezę kokosową, a na górę ciasta zetrzeć na tarce pozostałe jasne ciasto (½ kuli).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.