Przepisy Extra

Pleśniak z kokosową bezą

To proste, miękkie i wilgotne ciasto jabłkowe z powidłami śliwkowymi i kokosową bezą.

Jest bardzo łatwe do zrobienia, dosyć szybkie, a w smaku przepyszne. Jest wilgotne i słodkie :)

Smakuje wszystkim, nawet dzieciom, które wolą inny rodzaj ciast (najczęściej ze śmietanką i kolorową galaretką), a tym razem zajadały się tym ciastem - wyszło tak pyszne, że cała blaszka "zniknęła" w jeden dzień :)

To ciasto nadaje się na każdą okazję, bo i do zwykłej niedzielnej kawusi, na urodzinowy stół, ale też na świątecznym sole prezentuje się okazale. Ma bardzo ciekawą nazwę - pleśniak :) Czytaj więcej

Jeśli znudzi Wam się już tradycyjna szarlotka, a macie dużo jabłuszek i... a mało pomysłów na ciasta, to ja Wam polecam właśnie takiego pleśniaka! Bo jest to rewelacyjne ciasto, ma same plusy i zawsze się udaje :)

Udanego wypieki i smacznego!

Pleśniak z kokosową bezą

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
5 żółtek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kakao do ciast
Dodatkowo:
30 dag powideł śliwkowych (1 średni słoik)
Masa jabłkowa z nutką orzechów:
60 dag jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Kokosowa beza:
5 białek
sól
½ szklanki cukru
7 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i sok z cytryny. Razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto, a następnie podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao do ciast i ponownie razem zagnieść. Z każdej części ciasta zrobić kulę, wszystkie włożyć do lodówki i schłodzić.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać zmielone orzechy włoskie, bułkę tartą, cynamon i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się biała i szklista. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać.

Całą jedną jasną kulę i połowę drugiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć powidła śliwkowe, a na nie zetrzeć kulkę kakaowego kruchego ciasta. Następnie wyłożyć masę jabłkową, potem bezę kokosową, a na górę ciasta zetrzeć na tarce pozostałe jasne ciasto (½ kuli).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.