Co tu fajnego, smacznego i innego wymyślić dzisiaj na obiad?? ;)
Większość z nas pewnie co jakiś czas zadaje sobie to pytanie - bo wszystko nam się już przejadło... ;)
A tu proszę - przepyszne krokiety z mięsem - mniam!
Trochę smażenia przy nich jest, ale warto je wykonać, gdyż są sycące, chrupiące i bardzo, bardzo dobrze smakują. Powiem Wam, że znikają wręcz z prędkością światła ;) Dlatego radzę od razu przygotować je z podwójnej porcji :) Czytaj więcej
Są po prostu świetne i smakują całej rodzice - nawet naszym milusińskim! Cudnie pachnie w domu podczas ich smażenia i apetycznie się prezentują.
Są idealne na obiad każdego dnia, a nawet na niedzielny lub świąteczny stół.
Smacznego :)
Do mielonego mięsa (śmiało można wykorzystać tutaj mięso z rosołu – np. wołowe i drobiowe, jak również jarzyny, w niedzielę gotujemy rosół, a w poniedziałek mielimy mięso w maszynce i dalej postępujemy jak w przepisie) dodać jajko i przyprawy: szczyptę słodkiej papryki w proszku, granulowanego czosnku, majeranku, tymianku i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Jajka ubić na sztywną masę, dodać mąkę, a następnie wlać zimne mleko, dodać sól i jeszcze chwilę ubijać. Smażyć na dużej patelni naleśniki, ale tylko z jednej strony.
Każdy naleśnik obrócić usmażoną stroną do góry, na połowie naleśnika rozsmarować farsz mięsny i złożyć na pół naleśnika. Następnie tak przygotowane naleśniki panierować w jajku (z solą i pieprzem), w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie około 10 pysznych i sytych krokietów.
Smacznego.