Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Zrobić dołek wbić jajko, dodać olej, a następnie wlewać stopniowo gorącą przegotowaną wodę. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Mięso wołowe, obraną marchewka, pietruszkę i seler ugotować (można wykorzystać mięso i jarzyny z rosołu, czyli najlepiej robić te pierogi w poniedziałek, jeśli w niedzielę był rosół – ja tak zrobiłam ;)) i ostudzić. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać, chwilkę smażyć i ostudzić.
Następnie zmielić w maszynce wołowe mięso, marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Do masy dodać surowe jajko, szczyptę ostrej papryki w proszku, cząbru, majeranku i mielonego kminku. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na patelni roztopić klarowane masło. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na bardzo małym ogniu.
Ciasto podsypać mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać szklanką kółka, kłaść łyżeczką farsz mięsny i sklejać pierogi. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu pierogi wyłożyć na talerze i polać zeszkloną cebulką z tłuszczem.
Z podanych składników wyjdzie około 80 pierogów z mięsem.
Smacznego.