Przepisy Extra

Pierogi z mięsem

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
ok. 3/4 szklanki wody (gorącej)
Farsz mięsny:
35 dag wołowego mięsa
5 dag marchewki
5 dag selera
5 dag pietruszki
2 łyżki oleju
10 dag cebuli
10 dag czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
cząber
majeranek
mielony kminek
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 1/2 łyżki klarowanego masła
10 dag cebuli

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Zrobić dołek wbić jajko, dodać olej, a następnie wlewać stopniowo gorącą przegotowaną wodę. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około 30 minut.

Mięso wołowe, obraną marchewka, pietruszkę i seler ugotować (można wykorzystać mięso i jarzyny z rosołu, czyli najlepiej robić te pierogi w poniedziałek, jeśli w niedzielę był rosół – ja tak zrobiłam ;)) i ostudzić. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać, chwilkę smażyć i ostudzić.

Następnie zmielić w maszynce wołowe mięso, marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Do masy dodać surowe jajko, szczyptę ostrej papryki w proszku, cząbru, majeranku i mielonego kminku. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na patelni roztopić klarowane masło. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na bardzo małym ogniu.

Ciasto podsypać mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać szklanką kółka, kłaść łyżeczką farsz mięsny i sklejać pierogi. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu pierogi wyłożyć na talerze i polać zeszkloną cebulką z tłuszczem.

Z podanych składników wyjdzie około 80 pierogów z mięsem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.3365853656 stars based on 82 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja robię tak pół kg mąki krupczatki 6 żółtek pół masła szklankę mleka i dalej wiadomo
Zofia Nowak [2020-01-04 19:49:55]
Ja do ciasta na pierogi zamiast oleju dodaję dużą łyżkę masła
Gabrysia [2016-12-16 17:40:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.