Co można zrobić z mięsa z rosołu? Prawie co druga osoba zadaje sobie to pytanie i to najczęściej w poniedziałek ;) Takie mięsko można fajnie wykorzystać na różne sposoby, jednym z nich są przepyszne, miękkie i puszyste pulpeciki ze złotą chrupiącą skórką.
Po oczyszczeniu z kości, skóry i tłuszczu mięso razem z warzywami z rosołu, zrumienioną cebulką i surowym czosnkiem mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Potem dodajemy surowe jajko i dużo aromatycznych przypraw. Całość razem mieszamy, formujemy okrągłe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i na sam koniec smażymy na złoty kolor. Czytaj więcej
Podajemy na różne sposoby: można z ziemniakami i surówką, samą surówką, z sosem na ciepło np. pieczarkowym lub też z sosem na zimno np. czosnkowym lub tzatziki - mniam! Kombinacji i pomysłów jest wiele, myślę że każdy tutaj coś smacznego dla siebie wykombinuje. Śmiało można powiedzieć, że to będzie obiad "tanim kosztem".
Zachęcam do wypróbowania - smacznego! :)
Mięso z rosołu (najlepiej mieszane: kurczak, indyk, gęś, kaczka, wołowe, wieprzowe i mogą być też warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler) obrać z kości, skóry i tłuszczu. Waga mięsa jest podana już po oczyszczeniu. Taką ilość mięsa uzyskamy z kilku rosołów (po ugotowaniu rosołu mięso zamrażamy, a potem wszystko rozmrażamy tuż przed przygotowaniem pulpecików).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zeszklić na smalcu i ostudzić. Czosnek obrać z łusek i opłukać. W maszynce do mielenia mięsa zmielić (najlepiej 2 razy) mięso, warzywa, ostudzoną cebulę i czosnek. Dodać jajko, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, ziół prowansalskich, majeranku, suszonej natki pietruszki, soli prowansalskiej i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać i formować kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie otoczyć je w bułce tartej i zrumienić na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Z podanych składników wyjdzie 24 sztuki miękkich pulpecików.
Podawać z ziemniakami i surówką, lub polane sosem np. pieczarkowym i do tego dużo dobrej surówki z kapusty pekińskiej. Ten przepis to fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, za którym mało kto przepada ;)
Smacznego.