Przepisy Extra

Pulpeciki z mięsa z rosołu

Co można zrobić z mięsa z rosołu? Prawie co druga osoba zadaje sobie to pytanie i to najczęściej w poniedziałek ;) Takie mięsko można fajnie wykorzystać na różne sposoby, jednym z nich są przepyszne, miękkie i puszyste pulpeciki ze złotą chrupiącą skórką.

Po oczyszczeniu z kości, skóry i tłuszczu mięso razem z warzywami z rosołu, zrumienioną cebulką i surowym czosnkiem mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Potem dodajemy surowe jajko i dużo aromatycznych przypraw. Całość razem mieszamy, formujemy okrągłe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i na sam koniec smażymy na złoty kolor. Czytaj więcej

Podajemy na różne sposoby: można z ziemniakami i surówką, samą surówką, z sosem na ciepło np. pieczarkowym lub też z sosem na zimno np. czosnkowym lub tzatziki - mniam! Kombinacji i pomysłów jest wiele, myślę że każdy tutaj coś smacznego dla siebie wykombinuje. Śmiało można powiedzieć, że to będzie obiad "tanim kosztem".

Zachęcam do wypróbowania - smacznego! :)

Składniki:

Pulpeciki:
70 dag mielonego mięsa (z rosołu)
15 dag cebuli
1 ½ łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
1 jajko
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
mielony kminek
zioła prowansalskie
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól prowansalska
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
olej
bułka tarta

Sposób wykonania:

Mięso z rosołu (najlepiej mieszane: kurczak, indyk, gęś, kaczka, wołowe, wieprzowe i mogą być też warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler) obrać z kości, skóry i tłuszczu. Waga mięsa jest podana już po oczyszczeniu. Taką ilość mięsa uzyskamy z kilku rosołów (po ugotowaniu rosołu mięso zamrażamy, a potem wszystko rozmrażamy tuż przed przygotowaniem pulpecików).

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zeszklić na smalcu i ostudzić. Czosnek obrać z łusek i opłukać. W maszynce do mielenia mięsa zmielić (najlepiej 2 razy) mięso, warzywa, ostudzoną cebulę i czosnek. Dodać jajko, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, ziół prowansalskich, majeranku, suszonej natki pietruszki, soli prowansalskiej i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać i formować kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie otoczyć je w bułce tartej i zrumienić na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Z podanych składników wyjdzie 24 sztuki miękkich pulpecików.

Podawać z ziemniakami i surówką, lub polane sosem np. pieczarkowym i do tego dużo dobrej surówki z kapusty pekińskiej. Ten przepis to fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, za którym mało kto przepada ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Spodobał mi się ten przepis. Ja zawsze mroziłam mięso z rosołu, bo nie wiedziałam co z nim robić... ;) Zawsze planowałam pierogi z mięsem, ale z tym trochę pracy jest i tak to zawsze odkładałam ;) A tu szybko można "stworzyć" bardzo szybko takie smakowite pulpeciki i to jeszcze w takiej chrupiącej panierce - mmm... normalnie zakochałam się w tych pulpecikach :))
Baśka [2019-09-24 22:55:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.