Przepisy Extra

Kruche ciasteczka w orzechowej posypce

Ciasteczka, zwłaszcza domowe cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem i dlatego błyskawicznie ze stołu znikają ;)

My mamy dla Was orzechową propozycję ciasteczek, a dokładnie są to ciasteczka z kruchego, maślanego ciasta obtoczone w orzechach włoskich - mmm... brzmi smakowicie!

Są one bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Ciasteczka to taki wyrób cukierniczy, który można wykonywać z dziećmi. Przygotowanie ciasta kruchego, następnie jego rozwałkowanie, wycinanie foremkami kształtów ciasteczek to czynności, które z powodzeniem mogą wykonywać nawet małe dzieci - oczywiście pod kontrolą osoby dorosłej. A dzieci, bardzo lubią pomagać dorosłym. I jest to dla nich fajna zabawa! Czytaj więcej

Kruche ciastka z delikatną nutą waniliową są bardzo smaczne, pokryte warstwą drobnych orzechów włoskich, które nadają im charakterystycznego posmaku i zapachu.

Takie ciasteczka są fajną odmianą dla nudnych i ciężkich ciast. Od czasu do czasu przecież można do kawki lub herbatki podać pełny talerz przepysznych, domowych i orzechowych ciasteczek i... czekać na reakcję gości ;)

Z podanych propozycji wyjdzie nam około 35 apetycznych i chrupiących ciasteczek. Mmm... będzie tutaj co chrupać :)

Zachęcamy do wspólnej pracy rodzinnej i wspólnych wypieków, chociażby w wakacje - bo wtedy dzieci się nudzą ;)

Życzymy udanych wypieków i smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasteczka:
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
15 dag masła
3 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
ekstrakt waniliowy
Dekoracja:
1 białko
3/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, żółtko i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszytko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać foremkami ciasteczka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka.

Orzechy włoskie pokroić i przesypać do miseczki. Dodać cukier i razem wymieszać. Białko rozmącić widelcem. Na surowe ciasteczka rozsmarowywać łyżeczką białko i posypać orzechami z cukrem. Formę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanych składników wyjdzie około 35 ciasteczek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Te kwiatuszki miały średnicę około 5 cm. Udanych wypieków życzę i pozdrawiam :)
Dorota [2016-01-18 13:52:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.