Przepisy Extra

Kruche ciasto z budyniem i żelkami

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
20 dag masła
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
aromat śmietankowy
Masa budyniowa:
1 1/2 litra mleka
4 budynie waniliowe bez cukru
15 dag cukru
10 dag masła
ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
20 dag żelek

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka, śmietanę, oliwę z oliwek i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć do niej na tarce o dużych oczkach kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 minuty w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Do garnka wlać 1 litr mleka. Dodać cukier i masło. Razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu i gorącą masę budyniową wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Po upływie około 2 minut na masie budyniowej rozłożyć pokrojone żelki. Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasto się udało i mam nadzieję, że wnusiom smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-01-02 16:57:06]
właśnie upiekłam to ciasto, proste i pyszne, wnusie będą zajadały (żelki )
Danutka [2012-12-01 18:41:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.