Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka, śmietanę, oliwę z oliwek i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć do niej na tarce o dużych oczkach kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 minuty w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Do garnka wlać 1 litr mleka. Dodać cukier i masło. Razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu i gorącą masę budyniową wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Po upływie około 2 minut na masie budyniowej rozłożyć pokrojone żelki. Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego.