Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i śmietanę. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić ręką. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto kruche i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Po upieczeni ostudzić.
Mleko w puszcze włożyć do garnka, zlać wodą i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu należy dolewać wody, aby puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie puszkę ostudzić i otworzyć (puszkę z mlekiem można ugotować sobie dzień wcześniej). Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce karmel z puszki i na koniec dodać rum. Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.
Następnie rozłożyć herbatniki i lekko docisnąć. Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i razem podgrzać w mikrofalówce. Dokładnie razem wymieszać, aby masa się połączyła i rozsmarować na herbatnikach.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.