To przepyszne, bardzo kruche i słodkie ciasteczka na wielkanocny stół. Mają one kształt baranka, kurczaczka i jajka. Są one fajnym akcentem Wielkanocy.
Świetnie prezentują się na świątecznym stole obok wielkanocnej baby. Są kuszące i podzielne, dlatego każdy z miłą chęcią po nie sięga - a zwłaszcza nasze maluszki :)
Do miski wsypać obie mąki, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę, margarynę, smalec i kilka kropli aromatu rumowego. Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Włożyć ciasto do lodówki na noc.
Następnie rozwałkowywać podsypując mąką i wykrawać wielkanocne ciasteczka o kształcie baranka, kurczaczka i jajka. Każde ciasteczko maczać w rozmąconym białku i posypywać grubym cukrem. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C.
Wyszło mi 200 ciasteczek z wielkanocnym akcentem. Są pyszne i słodziutkie. Wychodzi ich dużo, ale to nie znaczy, że na długo wystarczą.... bo znikają błyskawicznie ;)
Smacznego.