Wyjątkowe w smaku ciasteczka! Gorąco polecam :)
Smakują jak ciasteczka francuskie, wychodzi ich bardzo dużo, bo aż 250 sztuk!!
Przepis jest łatwy do zrobienia, świetnie robi się go z pomocą dzieci ;) Każdy ma tu jakieś zajęcie, a potem jedzenia mamy na cały tydzień, albo i dłużej, jak ciasteczka dobrze schowamy, bo... idą jak burza! Są przesmaczne :D
Pasują na każdą okazję, warto upiec sobie je nawet na Święta :)
Smacznego chrupania!
Na stół wysypać mąkę pszenną i zrobić dołek w środku. Do środka wrzucić pokrojone na kawałki masło i smalec, dodać żółtka, cukier, amoniak, śmietankę i szczyptę soli. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto.
Partię ciasta rozwałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka i każde ciastko maczać w rozmieszanym widelcem białku, a następnie w cukrze i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (cukrem do góry).
Blachę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut w temperaturze 180 °C.
Wyszło mi 8 dużych blach ciastek, a dokładnie 250 sztuk przepysznych ciasteczek.
Smacznego.