Przepisy Extra

Kruche migdałowe ciasteczka - śnieżynki

Składniki:

Migdałowe ciasto:
10 dag migdałów
2 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
kurkuma
25 dag margaryny (np. Kasia)
2 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
aromat migdałowy
Lukier:
1 białko
ok. 1 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Migdały zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie przesypać do miski. Dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier migdałowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kurkumy, margarynę, śmietanę, żółtko i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać foremką dowolne kształty, np. śnieżynki. Przełożyć delikatnie na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Do białka przełożyć cukier puder i dokładnie rozmieszać łyżką lub zmiksować mikserem. Gotowym lukrem smarować kruche ciasteczka i dowolnie dekorować kolorowymi cukierkami.

Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk bardzo kruchych i aromatycznych ciasteczek.

Smacznego i Wesołych Świat :)

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.