Migdały zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie przesypać do miski. Dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier migdałowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kurkumy, margarynę, śmietanę, żółtko i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać foremką dowolne kształty, np. śnieżynki. Przełożyć delikatnie na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Do białka przełożyć cukier puder i dokładnie rozmieszać łyżką lub zmiksować mikserem. Gotowym lukrem smarować kruche ciasteczka i dowolnie dekorować kolorowymi cukierkami.
Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk bardzo kruchych i aromatycznych ciasteczek.
Smacznego i Wesołych Świat :)