Donaty, czyli smaczne i kolorowe amerykańskie pączki z dziurką ;)
Są proste do zrobienia, wspaniale się prezentują i kuszą swoją kolorową posypką. Do tego są mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Oczywiście najlepiej smakują w dniu smażenia :)
Są idealne do porannej kawusi w Tłusty Czwartek, ale i nie tylko ;)
Połowę mleka wlać do rondelka i lekko podgrzać. Do ciepłego mleka wrzucić rozkruszone drożdże. Dodać cukier waniliowy i 6 łyżek mąki pszennej. Razem dokładnie rozmieszać i położyć w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut.
Do miski przełożyć żółtka. Dodać do nich szczyptę soli, cukier i ubijać mikserem. Następnie przełożyć do nich śmietanę i zmiksować. Na koniec przesypać mąkę pszenną, dodać roztopione, letnie masło, wódkę i rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 60 minut.
Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość przełożyć je na stół oprószony mąką i ponownie posypać ciasto mąką. Rozwałkować je na grubość około 1 ½ cm i dużą szklanką wykrawać krążki, a w środku kieliszkiem wykrawać małą dziurkę.
Pączki przełożyć na blat stołu oprószony mąką pszenną i pozostawić tak na około 30 minut, aż podrosną.
Olej rozgrzać, przełożyć pączki z dziurką i smażyć z dwóch stron na słoty kolor. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, a ostudzone udekorować lukrem i posypać kolorowymi cukierkami.
Z podanych składników wyjdzie około 30 przepysznych donatów.
Smacznego.