Przepisy Extra

Kruche z budyniem i gruszkami

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki m─ůki pszennej
1 szklanka m─ůki krupczatki
20 dag masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
1 ┬Ż ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
kardamon
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe (z cukrem)
Masa gruszkowa:
1 kg gruszek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
cynamon
gałka muszkatołowa
5 łyżek kaszy manny
Pianka:
5 białek
s├│l
5 łyżek cukru
3 ┼éy┼╝ki m─ůki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Spos├│b wykonania:

Do miski wsypa─ç m─ůk─Ö pszenn─ů i m─ůk─Ö krupczatk─Ö. Doda─ç mas┼éo, cukier puder, cukier waniliowy, ┼╝├│┼étka, proszek do pieczenia i szczypt─Ö kardamonu. Ca┼éo┼Ť─ç razem wymiesza─ç i zagnie┼Ť─ç kruche ciasto. Zrobi─ç kul─Ö, owin─ů─ç w aluminiow─ů foli─Ö i w┼éo┼╝y─ç do lod├│wki na oko┼éo 1 godzin─Ö.

Tradycyjn─ů prostok─ůtn─ů form─Ö o wymiarach 25 na 36 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia, roz┼éo┼╝y─ç w niej ┬ż kruchego ciasta i nak┼éu─ç widelcem. W┼éo┼╝y─ç do nagrzanego piekarnika i piec przez oko┼éo 15 minut w temperaturze 175 ┬░C.

500 ml mleka zagotowa─ç, a w pozosta┼éym mleku rozmiesza─ç budynie waniliowe i ugotowa─ç budy┼ä. Nast─Öpnie gor─ůc─ů mas─Ö budyniow─ů roz┼éo┼╝y─ç na podpieczonym kruchym cie┼Ťcie.

Gruszki obra─ç ze sk├│rki (je┼Ťli jest ┼éadna i cienka, to niekoniecznie), oczy┼Ťci─ç z gniazd nasiennych, op┼éuka─ç i zetrze─ç na tarce o du┼╝ych. Prze┼éo┼╝y─ç do garnka, doda─ç sok z cytryny, cukier oraz szczypt─Ö cynamonu i ga┼éki muszkato┼éowej. Ca┼éo┼Ť─ç razem wymiesza─ç i sma┼╝y─ç, a┼╝ masa zg─Östnieje. Pod koniec sma┼╝enia wsypa─ç kasz─Ö mann─Ö, razem wymiesza─ç i jeszcze chwil─Ö pogotowa─ç. Na koniec gor─ůc─ů mas─Ö gruszkow─ů wy┼éo┼╝y─ç na mas─Ö budyniow─ů.

Bia┼éka ubi─ç ze szczypt─ů soli, doda─ç cukier i dalej ubija─ç, a┼╝ cukier si─Ö rozpu┼Ťci. Na koniec doda─ç m─ůk─Ö ziemniaczan─ů i razem delikatnie wymiesza─ç. Pian─Ö wy┼éo┼╝y─ç na masie jab┼ékowej, a na ni─ů zetrze─ç na tarce o du┼╝ych oczkach pozosta┼ée kruche ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypa─ç cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyra┼║ opini─Ö
4.2 stars based on 41 reviews Ciasta i s┼éodko┼Ťci

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuu┼╝o wi─Öcej przepis├│w, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i warto┼Ťciach od┼╝ywczych
Dost─Öp do 7835 przepis├│w.
Informacje o liczbie kalorii i warto┼Ťciach od┼╝ywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawd┼║ za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez ┼╝adnych zobowi─ůza┼ä
Okres testowy wymaga za┼éo┼╝enia konta z podaniem wy┼é─ůcznie adresu email oraz has┼éa dost─Öpu. Rejestracja na okres testowy nie zobowi─ůzuje do wykupienia abonamentu. Adres email b─Ödzie u┼╝yty wy┼é─ůcznie w celach zwi─ůzanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym mo┼╝liwa kontynuacja dost─Öpu od 10,75 z┼é miesi─Öcznie (zale┼╝nie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Budynie maj─ů by─ç zwyk┼ée, czyli ma┼ée. Mo┼╝e by─ç wi─Öcej m─ůki pszennej - udanego wypieku i smacznego :)
Dorota [2015-09-11 23:51:15]
budynie do ciasta maja byc duze cyz male? i czy trzeba dodawac make krupczatke czy moze byc wiecej pszennej
Lidka [2015-09-11 14:10:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz si─Ö na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzyma─ç od nas porcj─Ö ciekawych przepis├│w i porad.

Newsletter jest i b─Ödzie bezp┼éatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. B─Ödzie on u┼╝yty tylko i wy┼é─ůcznie do wysy┼éki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2022. Wszystkie prawa zastrze┼╝one.