Przepisy Extra

Kruche z budyniem i gruszkami

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
20 dag masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
kardamon
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe (z cukrem)
Masa gruszkowa:
1 kg gruszek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
cynamon
gałka muszkatołowa
5 łyżek kaszy manny
Pianka:
5 białek
sól
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę kardamonu. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

500 ml mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i ugotować budyń. Następnie gorącą masę budyniową rozłożyć na podpieczonym kruchym cieście.

Gruszki obrać ze skórki (jeśli jest ładna i cienka, to niekoniecznie), oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier oraz szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Całość razem wymieszać i smażyć, aż masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia wsypać kaszę mannę, razem wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec gorącą masę gruszkową wyłożyć na masę budyniową.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i razem delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na masie jabłkowej, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Budynie mają być zwykłe, czyli małe. Może być więcej mąki pszennej - udanego wypieku i smacznego :)
Dorota [2015-09-11 23:51:15]
budynie do ciasta maja byc duze cyz male? i czy trzeba dodawac make krupczatke czy moze byc wiecej pszennej
Lidka [2015-09-11 14:10:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.