Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę kardamonu. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
500 ml mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i ugotować budyń. Następnie gorącą masę budyniową rozłożyć na podpieczonym kruchym cieście.
Gruszki obrać ze skórki (jeśli jest ładna i cienka, to niekoniecznie), oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier oraz szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Całość razem wymieszać i smażyć, aż masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia wsypać kaszę mannę, razem wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec gorącą masę gruszkową wyłożyć na masę budyniową.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i razem delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na masie jabłkowej, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.