Kukurydza to jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. I nie bez powodu tak jest. Kukurydza jest bowiem źródłem wielu witamin i zawiera cenne dla organizmu składniki mineralne. Ważną rolę w odżywianiu człowieka spełniają kwasy OMEGA 3, a kukurydza zawiera spore jej ilości.
Dlatego kukurydza powinna często gościć na naszych stołach. W kuchni kolby kukurydzy mogą być przyrządzane w różny sposób. Jednym z nich jest kukurydza pieczona na grillu.
Ta zdrowa roślina jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy ją tylko oczyścić i odpowiednio przyprawić, po czym można ją piec na rozgrzanym ruszcie grilla. Po upieczeniu kukurydzę można podawać do potraw mięsnych. Czytaj więcej
Jeszcze tylko rada. Do celów kulinarnych warto wybierać ładne kolby z dużymi, jasnymi ziarnami oraz zielonymi liśćmi, ponieważ są to rośliny młodsze i nadają się do gotowania lub pieczenia. Nie wybierajmy starych kolb o żółtych liściach.
Polecamy pieczone kolby kukurydzy z grilla jako uzupełnienie potraw mięsnych na imprezach w plenerze.
Smacznego :)
Kolby kukurydzy obrać z liści, oczyścić, opłukać i osuszyć. Położyć na aluminiowej folii. Polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Obsypać przyprawą do grilla, szczyptą soli i pieprzu. Zawinąć w aluminiową folię każdą kolbę kukurydzy osobno.
Położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 40 minut, co jakiś czas kolby kukurydzy odwracać.
Grillowaną kukurydzę podawać z szaszłykami lub stekami.
Smacznego.