Do wykonania tego przepisu kulinarnego na potrawę z grilla wykorzystamy palący się w grillu węgiel drzewny.
Przed tym jednak musimy przygotować odpowiednio ziemniaki. Po wykonaniu czynności opisanych w przepisie, umieszczamy zapakowane ziemniaki w popiele.
Plusem takiego sposobu grillowania ziemniaków jest to, że ruszt nad ogniem można w tym samym czasie wykorzystać do pieczenia innych potraw, np. mięsa, kiełbasek, szaszłyków bądź ryb, po czym gorące ziemniaki można podać jako dodatek do dania z rusztu... Czytaj więcej
Ziemniaczki te mają wspaniały smak i z pewnością każdy skusi się, by je skosztować. Świetnie smakują serwowane z sosem czosnkowym. A miłośnicy czosnku mogą obok ziemniaczka do aluminiowej folii włożyć ząbek czosnku - mniam :)
Takie ziemniaki są lekkostrawne i dostarczają nam dużo witamin (najwięcej jest w nich witaminy C) oraz minerałów, ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedzmy je więc na zdrowie :)
Polecamy i smacznego grillowania!
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać do nich koperek, sól morską i razem wymieszać.
Na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) kłaść po 2-3 ziemniaki i dokładnie zawinąć. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego węgla drzewnego lub brykietu. Grillować około 30 minut. W tym samym czasie na ruszcie można grillować np. szaszłyki.
Grillowane ziemniaki można podawać ze stekami, grillowaną rybą, szaszłykami, dowolnym dipem i sałatką.
Smacznego.