Filet z z ryby rozmrozić, opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie filet ryby ułożyć na aluminiowej folii. Posypać czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Rybę szczelnie zawinąć w folię (każdy filet zawinąć w osobną folię). Ułożyć w prostokątnej formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 18 minut w temperaturze 180 °C. ( w połowie pieczenia otworzyć folię).
Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Dodać do niego koperek i czosnek. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem ziołowym. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia. Upieczoną rybę podawać na gorąco polaną sosem.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.