Przepisy Extra

Letnia szarlotka

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, a drugą część schłodzić w lodówce.

Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka.

2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmącić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok. 2 minuty. Gorący budyń wylać na jabłka. Następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. i piec ok. 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
35 opinii | Wyraź opinię
4.41216545 stars based on 1644 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak, to ciasto piecze się w tradycyjnej prostokątnej formie. Masło można wcześniej rozpuścić, a śmietanę dodajemy 18%, pozdrawiam :)
Dorota [2016-10-11 22:09:04]
Czy te ciasto jest pieczone w prostokątnej blaszce?
Kasia [2016-10-07 11:19:52]
Witam. Właśnie piecze się. Wcześniej piekłam takie ciasto tylko w budyniem. Oczywiście budyniu gotowałam odpowiednio więcej. Ciasto znikało w mig. Moi faceci to łasuchy. Mam nadzieję, że z tej szarlotki zdążę zjeść choć kilka kawałeczków. Pozdrawiam.
Maria [2016-10-01 19:28:57]
Jaki rozmiar blachy i czy masło mogę najpierw rozpuscic i ostudzone dodac do mąki?
Halinka [2016-09-30 11:54:06]
Jaka śmietaną do ciasta?
Jula [2016-09-29 14:27:51]
Dobre decyzja! Życzę udanego wypieku i smacznego :)
Dorota [2016-09-23 11:34:20]
Nigdy nie piekłam ciasta z jabłkami i budynkiem Uwielbiam szarlotki a poniewaz przepis po przeczytaniu wydaje mi sie naprawdę dobry to skusze sie i spróbuje go zrobic i wtedy napisze moja opinie Dziekuje za przepis
Danuta [2016-09-23 11:17:07]
Może być też śmietana 12%, powodzenia :)
Dorota [2011-12-18 23:02:45]
Śmietany 18%, powodzenia :)
Dorota [2011-11-08 10:51:10]
Byłoby jeszcze lepsze :)
Dorota [2010-09-20 08:24:49]
Mam pytanie. Gdybym tak jabłka troche podsmażyła to tez byloby takie dobre ?:)
malutka [2010-09-19 12:21:41]
Również dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 11:33:09]
rewelacja, subtelny smak jabłek (to dla tych co za ciastami z owocami nie przepadają). Choć nie należę do zwolenników szarlotek ta jest wyśmienita. Dziękuje za przepis
Yola79 [2010-04-17 07:57:27]
Bardzo się cieszę, że szarlotka smakuję - ja też ją uwielbiam. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-01-08 13:16:27]
Robię to ciacho już długo i też powiem ,że jest super, znika zawsze ze stołu w mgnieniu oka, :) pozdrawiam
Gabrysia [2010-01-06 18:01:34]
ciasto było super - szybkie, łatwe i niedrogie - wszystkim baaaardzo smakowało
Agnieszka [2009-07-26 16:27:46]
Pycha po prostu, najprostsze i najsmaczniejsze ciacho z jabłkami :) dzis robię po raz drugi, spróbuję też zrobic z budyniem czekoladowym i zamiast jabłek dam banany :) polecan tą szarlotkę, mniam :)
MiniQua [2008-10-10 09:53:48]
bardzo dobre i udane ciasto, zamiast margaryny wzjęłam masło,polecam :-) czekam na więcej takich przepisów.
Ewunia [2008-09-08 09:39:24]
BArdzo dobre, łatwe i szybkie :):):)
niuska [2008-05-10 11:43:34]
To byla moja pierwsza w zyciu szarlotka jaka upieklam i az sama sie zdziwilam bo wyszla super.Dziekuje za przepis.
hanamona [2008-03-18 22:50:26]
Najprostrze ciasto na swiecie a zarazem bardzo pyszne ja dodalam troche ceynamonu do jadlek poprostu pychota
fiona [2007-07-30 21:19:41]
Super przepis:) bardzo smaczne czasto, proste w wykonaniu;) pozdrawiam
oMega [2007-07-06 19:17:47]
Wlasnie spróbowalam wypieku i przyznaję, ze nie jest smaczne, mało slodkie i mdle. Dobrze ze dodalam do budyniu cukier bo inaczej nie wiem co to by byl za smak. Moze gdy postoi dluzej to bedzie lepsze.
Milka [2007-05-06 18:01:01]
właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika PYCHA choć troszke je przerobiłam na miejsce 1 kg jabłek dałam 1 litr prażonych Polecam
Monika [2007-02-18 13:43:14]
Ciasto jest super,właśnie wyjęłam z piekarnika i wcinam na gorąco,ale bardzo polecam 1 szklankę mąki przennej a dwie szklanki mąki krupczatki,bo ciacho jest bardziej miękkie.
Aguś [2007-01-29 18:35:27]
ciasto wyszło bardzo rzadkie... i sie rozwala.... i szczerze pisząc... smaczniejsze jest ciacho z przepisu z budyniem, ale zmieszanym z ubitymi białkami.
Iza [2006-12-06 08:07:30]
Bardzo dobre teraz będę często piec te pyszne ciasto łatwo się je robi palce lizać
Małgosia [2006-11-19 16:16:16]
Wyciągłam właśnie z piekarnika i już prubuję gorące ale PALCE LIZAĆ. Pychotka ...proszę o więce takich przepisów.
KASIA [2006-10-14 17:05:49]
Ciasto pyszniutkie i prościutkie do zrobienia, wprost palce lizać. Zrobiłam je dziś popołudniu i jeszcze ciepłe zniknęło z blaszki....Udało mi się zjeść mały kawałek...
sylwia (21. 09. 2006) [2006-09-22 00:33:38]
ciasto jest super troche rzadkie ale jak posti jeden dzien to pychotka POLECAM
HANIA B [2005-10-05 20:26:21]
Ciasto super, łatwe i pyszne. Jabłka posypuję dodatkowo cynamonem i używam budyniu z cukrem. Rewelka
Jagna [2005-08-29 12:11:25]
Najlepsze z papierówkami :-)
Beatka [2005-08-07 14:34:57]
Nie jestem najlepsza kucharka i prawie zawsze wyjdzie mi zakalec ale tym razem sama siebie zaskoczylam!!!Ciasto jest pyszne!Mnie skonczyl sie budyn waniliowy to dalam czekoladoego.Jednak uwazam ze czekoladowy lepiej bedzie pasowal do gruszek zamiast jablek.Ciasto pieklam w temp.200 stopni jakies 1,5 godz. w piekarniku elektrycznym.POLECAM!!!
AGATKA [2005-06-29 17:18:01]
kochani ciasto pierwsza klasa polecam łasuchą
nikolka [2004-06-15 15:04:28]
Bardzo dobre.Latwe w przygotowaniu.Polecam .Wspaniale przepisy,dziekuje.
Zofia [2004-06-05 19:48:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.