Przepisy Extra

Warstwowe ciasto z kaszą manną i dynią

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z kaszą manną:
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
1 szklanka kaszy manny
aromat migdałowy
Masa dyniowo-jabłkowa:
60 dag dyni (waga po obraniu)
60 dag jabłek (waga po obraniu)
1 łyżka masła
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
2 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło. Razem wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę i mieszać, aby nie powstały grudki. Masę zagotować, na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego i wymieszać.

Dynię i jabłka obrać, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka dodać masło i roztopić, a następnie przełożyć do niego jabłka i dynię. Dodać sok z cytryny, cynamon, imbir i kardamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać galaretki brzoskwiniowe w proszku i wymieszać.

Kakaowy biszkopt przekroić na połowę. Na jedną część biszkoptu wylać lekko ostudzoną masę z kaszą maną i przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć lekko przestudzoną masę dyniowo-jabłkową i zostawić do ostudzenia.

Do 800 ml gorącej wody wsypać galaretkę truskawkową i cytrynową, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Mocno tężejącą galaretkę wylać na masę dyniowo-jabłkową i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-11-07 10:54:16]
Piękny zestaw kolorów i smaków.
Barbarka [2013-11-07 03:04:21]
Ciasto przepysznie wygląda
kate [2013-11-06 23:30:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.