Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło. Razem wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę i mieszać, aby nie powstały grudki. Masę zagotować, na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego i wymieszać.
Dynię i jabłka obrać, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka dodać masło i roztopić, a następnie przełożyć do niego jabłka i dynię. Dodać sok z cytryny, cynamon, imbir i kardamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać galaretki brzoskwiniowe w proszku i wymieszać.
Kakaowy biszkopt przekroić na połowę. Na jedną część biszkoptu wylać lekko ostudzoną masę z kaszą maną i przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć lekko przestudzoną masę dyniowo-jabłkową i zostawić do ostudzenia.
Do 800 ml gorącej wody wsypać galaretkę truskawkową i cytrynową, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Mocno tężejącą galaretkę wylać na masę dyniowo-jabłkową i schłodzić w lodówce.
Smacznego.