Przepisy Extra

Malinowy sernik

Malinowy sernik jest przepyszny i puszysty :) Masa serowa + maliny = to owocowa odmiana tradycyjnego sernika. To taka zmiana "na plus" :) To po prostu super sernik rozpływający się w ustach!

Sernik z malinami ma ciekawy smak i wygląd. Jest aromatyczny i wilgotny, a jego ciasteczkowy spód nadaje mu charakteru. Jeśli to ma być sernik dla dorosłych - to do ciasteczkowego spodu można dodać rum - mniam!

Do masy serowej dodajemy całe zmiksowane malinki, ale jeśli ktoś chce uzyskach aksamitnie gładki sernik, wtedy malinki jest lepiej przetrzeć przez sitko... Czytaj więcej

Spód naszego sernika jest równie szybki i łatwy do wykonania, jak sama masa serowa. Wystarczy do roztopionego masła pokruszyć maślane herbatniki...

Taki serniczek o różowym kolorze pięknie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdza się na każdej imprezie. To super sernik na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :)

Smacznego :)

Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (mielonego)
6 jajek
2 budynie malinowe
250 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
35 dag malin
Spód:
10 dag masła
ok. 15 dag herbatników

Sposób wykonania:

Ser zmiksować, dodać do niego żółtka i budynie malinowe w proszku. Maliny zmiksować, dodać do sera i razem zmiksować.

Śmietanę ubić z połową cukru na sztywną masę, dodać do masy serowej i razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.

Masło roztopić i ostudzić. Herbatniki pokruszyć, dodać do masła i razem wymieszać. Dużą tortownice (26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć herbatniki z masłem, a na nie masę serową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.