Przepisy Extra

Sernik z piernikami

Sernik z piernikami to miękki, słodki i aromatyczny wypiek w świątecznym klimacie :)

Jest on pyszny i robi się go szybko w bardzo prosty sposób: na początek należy zrobić kruche ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika, i ten spód należy podpiec. Potem na niego wyłożyć połowę masy serowej, na niej ułożyć pierniki - mogą być dowolne - u mnie akurat są to piernikowe precle w polewie czekoladowej, a na pierniki należy wyłożyć pozostałą masę serową i całość do piekarnika...

Na koniec, ostudzony sernik należy udekorować, i tutaj możliwości jest wiele: można posypać go cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową i na koniec posypać: kolorowymi cukierkami, prażonymi orzeszkami, słonecznikiem, namoczonymi w alkoholu rodzynkami, żurawiną, kandyzowaną skórką pomarańczową... Czytaj więcej

Taki sernik jest idealny na świąteczny stół, ale i nie tylko ;) Na przyjęciach urodzinowych też sprawdza się wspaniale! Cieszy się tam dużym zainteresowaniem i znika jako jeden z pierwszych ;)

Dzieciom też spasował ten serniczek, bo jak zobaczyły taką ilość czekolady, to po kawałku sernika nie było ani śladu... ;)

Sernik z dodatkiem pierniczków to też fajna odmiana dla tradycyjnego sernika. Polecam to ciacho dla miłośników sernika, jestem pewna, że Wam ta wersja również zasmakuje :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki:

Piernikowy spód:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
10 dag masła
3 żółtka
sok z cytryny
Masa serowa:
1 kg sera (półtłustego, mielonego)
4 jajka
3 białka
sól
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ok. 35 dag pierników (np. precle)
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
Do dekoracji:
złote i srebrne kuleczki (cukierki)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i kilka kropli soku z cytryny. Razem wymieszać i zagnieść kruche, piernikowe ciasto.

Prostokątną formę o wymiarach około 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Do drugiej miski przełożyć ser, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać. Na koniec przełożyć masę jajeczną i całość ponownie razem delikatnie połączyć.

Na podpieczony piernikowy spód wyłożyć połowę masy serowej, na niej ułożyć pierniki (jeden obok drugiego) i na górę wyłożyć pozostałą masę serową. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać ostudzony sernik i udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i udanych wypieków życzę :)
Dorota [2017-02-06 12:51:35]
Mniam, mniam... wszystkie serniki wygladaja smakowicie i po kolei bede je piekla dla moich bliskich - dziekuje za przepisy !
Alicja [2017-02-02 20:03:11]
JA TEŻ, JESTEŚCIE BEZKONKURENCYJNI POD WZGLĘDEM SUPER PRZEPISÓW
EVA [2017-02-02 17:16:39]
Dziękuję i zachęcam do wypieku :)
Dorota [2017-01-19 22:54:28]
Super wygląda smakowicie
DANKA [2017-01-19 20:13:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.