Sernik z piernikami to miękki, słodki i aromatyczny wypiek w świątecznym klimacie :)
Jest on pyszny i robi się go szybko w bardzo prosty sposób: na początek należy zrobić kruche ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika, i ten spód należy podpiec. Potem na niego wyłożyć połowę masy serowej, na niej ułożyć pierniki - mogą być dowolne - u mnie akurat są to piernikowe precle w polewie czekoladowej, a na pierniki należy wyłożyć pozostałą masę serową i całość do piekarnika...
Na koniec, ostudzony sernik należy udekorować, i tutaj możliwości jest wiele: można posypać go cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową i na koniec posypać: kolorowymi cukierkami, prażonymi orzeszkami, słonecznikiem, namoczonymi w alkoholu rodzynkami, żurawiną, kandyzowaną skórką pomarańczową... Czytaj więcej
Taki sernik jest idealny na świąteczny stół, ale i nie tylko ;) Na przyjęciach urodzinowych też sprawdza się wspaniale! Cieszy się tam dużym zainteresowaniem i znika jako jeden z pierwszych ;)
Dzieciom też spasował ten serniczek, bo jak zobaczyły taką ilość czekolady, to po kawałku sernika nie było ani śladu... ;)
Sernik z dodatkiem pierniczków to też fajna odmiana dla tradycyjnego sernika. Polecam to ciacho dla miłośników sernika, jestem pewna, że Wam ta wersja również zasmakuje :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i kilka kropli soku z cytryny. Razem wymieszać i zagnieść kruche, piernikowe ciasto.
Prostokątną formę o wymiarach około 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Do drugiej miski przełożyć ser, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać. Na koniec przełożyć masę jajeczną i całość ponownie razem delikatnie połączyć.
Na podpieczony piernikowy spód wyłożyć połowę masy serowej, na niej ułożyć pierniki (jeden obok drugiego) i na górę wyłożyć pozostałą masę serową. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać ostudzony sernik i udekorować kolorowymi cukierkami.
Smacznego.