Domowe ogórki małosolne są łatwe i dosyć szybkie w przygotowaniu.
Razem z przyprawami układamy je w kamiennym naczyniu, zalewamy soloną wodą i cierpliwie czekamy... 2 może 3 dni ;)
Takie małosolne ogóreczki są przepyszne i dlatego błyskawicznie znikają. Są idealne na śniadanie, obiad i kolację - na kanapki, jako dodatek obiadowy lub jako przekąska - mniam :)
Smacznego!
Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie (na około 30 minut), a następnie dokładnie umyć i osuszyć. Długie łodygi kopru, liście chrzanu, czarnej porzeczki opłukać i osuszyć. Duże ząbki czosnku przekroić na połowę (nie obierać z łusek). Wodę zagotować, lekko ostudzić, wsypać sól kamienną i dokładnie rozmieszać.
Na dnie dużego kamiennego garnka rozłożyć połowę liści chrzanu, czarnej porzeczki, gałązek kopru, czosnku, a następnie ułożyć na sztorc ogórki. Na nich rozłożyć pozostałe gałązki kopru, liście czarnej porzeczki, ząbki czosnku i liście chrzanu. Całość zalać ostudzoną słoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć ciężkim garnkiem z wodą lub kamieniem (wcześniej dokładnie umytym i wyparzonym). Na koniec przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 dni.
Smacznego.