Przepisy Extra

Małosolne ogórki

Składniki:

ok. 2 kg ogórków gruntowych
6 łodyg kopru (razem z korzeniem)
6 dużych liści chrzanu
6 liści czarnej porzeczki
8 ząbków czosnku (dużych)
2 ½ litra wody
2 ½ łyżki soli (kamiennej)

Sposób wykonania:

Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie (na około 30 minut), a następnie dokładnie umyć i osuszyć. Długie łodygi kopru, liście chrzanu, czarnej porzeczki opłukać i osuszyć. Duże ząbki czosnku przekroić na połowę (nie obierać z łusek). Wodę zagotować, lekko ostudzić, wsypać sól kamienną i dokładnie rozmieszać.

Na dnie dużego kamiennego garnka rozłożyć połowę liści chrzanu, czarnej porzeczki, gałązek kopru, czosnku, a następnie ułożyć na sztorc ogórki. Na nich rozłożyć pozostałe gałązki kopru, liście czarnej porzeczki, ząbki czosnku i liście chrzanu. Całość zalać ostudzoną słoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć ciężkim garnkiem z wodą lub kamieniem (wcześniej dokładnie umytym i wyparzonym). Na koniec przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 dni.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Robię takie ogórki co roku, w sezonie kilka beczek, bo tych kamionkowych smakują nam najlepiej :) Ale zamiast liści chrzanu dodaję sam korzeń, nie obieram tylko dokładnie myję, szoruję skórkę.
Jola51 [2022-07-28 00:19:53]
Są przepyszne, mega chrupiące. Zawsze pierwsze ogórki w sezonie ogórkowym kisze w takim naczyniu, i znikają błyskawicznie, Czasami liście porzeczki zamieniam na liście wiśni.
Roma [2022-07-23 00:28:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.