Przepisy Extra

Ogórki małosolne

Składniki:

2 kg ogórków (gruntowych)
2 litry wody
2 łyżki soli (kamiennej)
1 główka czosnku (duża)
koper (pęczek)
korzeń chrzanu (kilka cm)
3 liście czarnej porzeczki
1 liść laurowy
1 ½ łyżeczki gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ogórki gruntowe dobrze umyć, opłukać i osuszyć. Wodę zagotować, dodać do niej sól, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Każdy ząbek czosnku przekroić na połowę (w łupinie).

W kamiennym garnku na dnie położyć połowę kopru, a następnie układać dosyć ciasno ogórki na przemian z przyprawami: czosnkiem, koprem, chrzanem i liści czarnej porzeczki. Na koniec dodać liść laurowy, gorczycę, ziarenka ziela angielskiego i całość zalać ostudzoną (ewentualnie letnią) wodą z solą. Przykryć talerzykiem i obciążyć np. słoikiem pełnym wody, aby całe ogórki były zakryte wodą. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym, a następnie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 dni (im cieplej i im mniejsze ogórki, tym szybciej się ukiszą).

Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe. Kiedy woda zacznie mętnieć, to znaczy, że ogórki nadają się już do jedzenia. Natomiast z każdym kolejnym dniem, smak ogórów będzie intensywniejszy i „zamienią się w ogórki kiszone”.

Ogórki małosolne z tego przepisu wychodzą jędrne i chrupiące, każdy tylko sięga po jednego ogóreczka i dlatego błyskawicznie znikają…

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.