Przepisy Extra

Marynowane buraczki

Składniki:

1 kg czerwonych buraków
Zalewa:
250 ml wody
2 łyżki octu 10%
1 ½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
Do słoika:
1 liść laurowy
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Buraczki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w paski. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.

Wodę wlać do garnka. Dodać ocet, cukier i sól. Wymieszać, zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki w słoikach. Pasteryzować 20 minut.

Składniki wystarczą na około 2 słoiki po 600 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2014-09-17 15:49:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.