To bardzo fajne, o niebanalnym smaku ciasto może być prawdziwą ozdobą stołu w czasie każdego przyjęcia. Połączono w nim dwa, różne słodkie smaki: truskawek i czekolady... mniam :)
Ten ciekawy duet plus pozostałe dodatki, a więc otarta skórka z pomarańczy i z cytryny dodane do spodu ciasta utworzyły wspaniały, aromatyczny bukiet.
Truskawkowe ciasto z czekoladą wspaniale smakuje i świetnie się prezentuje. Warto pokusić się i podać je na najbliższym spotkaniu towarzyskim, tym bardziej, że można je wykonać w ekspresowym tempie. Ten wyrób sztuki cukierniczej na pewno zostanie zauważony, a pochwałom nie będzie końca... :) Czytaj więcej
Maślankowe ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i dość tanie, a dodatek słodkich owoców lata, uczynią go wybornym letnim i wakacyjnym ciachem - mniam!
Dodam jeszcze, że ten rodzaj ciasta zawsze się udaje i wszystkim bardzo smakuje - więc nie pozostaje nam nic innego tylko piec i piec, aż... nam się ten smak nie znudzi ;)
Smacznego :)
Masło roztopić i ostudzić. Pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Następnie dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ostudzone masło i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i wylać ciasto na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia (można tutaj użyć również 6 całych jajek, ja użyłam 3 jajka i 3 białka - które mi zostały z innego ciasta).
Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (mogą być mrożone, jeśli są duże to je przekroić). Następnie obsypać bułką tartą, razem wymieszać i rozłożyć na surowym cieście. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy polewa ostygnie polać ciasto i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.